Fogyókura és diéta

Fogyókúra birodalom

10 tévhit a fogyókúráról

fogyi266 10 tévhit a fogyókúrárólEgy egész országot akarnak lefogyasztani a kutatók a most publikált tanácsokkal.
BERLIN-BUDAPEST – Vigyázat! Magunkat csapjuk be! A sok gyümölcstől gyorsabban fogyunk, aki sportol, az anynyit zabál, amennyit akar, és ha már semmi nem segít, jöhet a hashajtó. Íme csak néhány azon a mélyen gyökerező tévhitek közül, amelyek a fogyni vágyók agyában élnek a fogyókúra kapcsán.A „Tartsd a súlyod!” elnevezésű nagy német nemzeti felmérés kapcsán a berlini dietetikai kutatóintézet összeállított egy tízes listát, amelyben összegyűjtötte a fogyókúrát övező tíz leggyakoribb tévedést. A legtöbben ugyanis épp azért kerülnek ki vesztesként a kilókkal vívott küzdelemből, mert alapvető fogalmakkal nincsenek tisztában. Választhatjuk bármelyik fogyókúrás módszert az Atkinsdiétától a káposztaleves-kúráig, ha nem vagyunk tisztában testünk működésével s az ételek hatásával, akkor a nagy kínnal leadott súly bizony hamar visszaszalad.

Gyakori tévhit például, hogy a gyümölcs fogyaszt, hisz nincs benne zsír és persze hozzáadott cukor sem. De nem szabad ám megfeledkezni a legtöbb gyümölcsben természetesen jelen lévő cukorról, amelynek igen magas a kalóriaértéke. Bizonyos gyümölcsöket, mint például a szőlőt kifejezetten tilos este, lefekvés előtt enni, hisz magas cukortartalma aktiválja az inzulintermelést, s amíg testünk a szénhidrátot bontja, addig bizony nem ég a zsír, hanem lerakódik.

Persze nem kell démonizálni a gyümölcsöket, hisz magas vitamin- és rosttartalmuk nagyon hasznos a szervezetnek, de ha valakinek hosszú távon fontos az egészség és a karcsú derék, az a zöldségeket részesítse előnyben. Sok zöldség, telítetlen zsírok, visszafogott szénhidrát és az elfogyasztott kalóriával arányos mennyiségű mozgás – a dietetikus szerint csak ez hozhat tartós eredményt. A tévhiteket pedig alább felsoroljuk a német kutatók és Szabó Ildikó hazai dietetikus kommentárjával.

1. Elég, ha koplalunk Még ha így is lenne, a koplalással kicsikart gyors fogyás nem sokat ér. A szervezet hamar átáll takaréklángra, ám a kúra végén, ha újra többet eszünk, képtelen elégetni a felesleges kalóriákat, és a kilók visszajönnek.

Szabó Ildikó: Az egyéni szükségletekhez kell igazítani az elfogyasztott kalória mennyiségét. Ha valaki keveset mozog, és lassabb az alapanyagcseréje, akkor hiába eszik keveset.

2. Jobb öt könnyű kaja, mint egy kiadós Klasszikus mítosz, de semmi alapja, hisz a fogyásnál az energia-egyensúly a lényeg. Mindegy, hány részletben osztjuk el az egy napra szánt energiabevitelt, a lényeg az, hogy a két evés között ne fogyasszunk semmit.

Sz. I.: A szervezetet azért ne egyszerre terheljük túl egy nagyobb mennyiségű étellel, mert így egyenletesebben jut a tápanyagokhoz.

3. A „light” jelzésű termék nem hizlal Aki azt hiszi, a „light” ételekből bármennyit ehet, téved. Hiszen ezek sem feltétlenül energiaszegények, legfeljebb kevesebb cukrot, zsírt, alkoholt és koffeint tartalmaznak. Érdemes elolvasnia a terméken feltüntetett kalóriatáblázatot.

Sz. I.: A light elnevezés csupán azt jelenti, hogy csökkentett energiatartalmú, azaz az élelmiszer energiatartalma legalább 30 százalékkal kisebb, mint a vele összehasonlítható hagyományos élelmiszeré.

4. Majd a negatív kalóriától fogyok! „Negatív kalóriájú” étel nincs, csak mítosz az olyan élelmiszer, amelynek megemésztésére több energiát használunk el, mint amennyit kinyerünk belőle.

Sz. I. : Bár vannak olyan élelmi anyagok, amelyek fokozhatják az alapanyagcserét, de önmagában ezeket fogyasztva egyoldalú és hiányos lesz a táplálkozás.

5. A zsírégető ételektől karcsú leszek Túl szép lenne, ha valóban létezne a természetben olyan étel, amely önmagában elég lenne a fogyáshoz. Az úgynevezett zsírégető anyagokat többnyire poralakú formátumban szerezhetünk be, de semmit sem érnek, ha közben mindent összezabálunk.

Sz. I.: Akkor maradhatunk karcsúak, ha annyi kalóriát fogyasztunk el, amennyit a szervezetünk felhasznál.

6. A fogyasztótabletta segít Egyszerűnek tűnik, de veszélyes is lehet. A hatóságok már több ízben találtak olyan fogyasztószereket a piacon, amelyek mellékhatásként májkárosodást, keringési problémákat okoznak.

Sz. I.: A fogyasztószerek kezdetben segítséget jelenthetnek, de hosszú távon önmagukban nem jelentenek megoldást a túlsúlyra, hiszen a legtöbb fogyasztószer mellé az étkezésen is változtatni kell, azonkívül testmozgás is javasolt.

7. A hashajtó gyorsítja a diétát, irány a vécé! Főleg a nők körében él a tévhit, hogy ha hashajtót vesznek be, bármennyit ehetnek, nem tapadnak meg rajtuk a kilók. Ez veszélyes tévedés; a hashajtó a vastagbélben fejti ki hatását, ám mire odajut az étel, az energiafelvétel nagy része már megtörtént.

Sz. I.: A hashajtó csupán a nagyobb folyadékveszteség miatt csaphat be minket, hogy testsúlyunk csökkent. Emellett kiszáradáshoz vezethet.

8. Aki eleget sportol, bármennyit ehet Gyakran túlértékelik a sportolással felhasznált energia mennyiségét. Egy naphosszat a kanapén ücsörgő, chipsen élő ember úgysem tudna hirtelen annyit mozogni, amennyivel elégetné a felvett töméntelen kalóriát.

Sz. I.: Csupán annyival ehet többet a testsúlya megőrzéséhez, amenynyi energiával többet használ fel a testmozgás által.

9. A zsírszegény étrend karcsúvá tesz Pedig a zsír létfontosságú a szervezetnek, főként a telítetlen zsírsavakra van szükségünk, amely halakban, hidegen sajtolt olajokban található.

Sz. I.: Bár valóban magasabb a kalóriatartalma 1 g zsírnak, mint a fehérjének vagy szénhidrátnak, mégis elsősorban az energiatartalmát kell nézni az ételeknek. A magas cukortartalmú táplálék sem karcsúsít.

10. Fogyókúrázni csak az aszkéták tudnak Sokan már a kezdet kezdetén visszarettennek a fogyókúrától, hiszen számtalan lemondással jár. De ha nem arra figyelünk, mitől vagyunk eltiltva, hanem hogy napról napra mennyivel jobban leszünk, akkor a diéta nem lesz kínlódás.

Sz. I.: Fogyaszthatóak finom ételek, sőt a kedvenceink is, de készítsük picit másként, hogy energiatartalmuk kisebb legyen.

Kozák Ágnes

forrás: http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/10-tevhit-a-fogyokurarol-2003534

Fogyókura és diéta bejegyzés adatai

Dátum
2009 november 11.

Fogyókura és diéta cikk beküldő
Admin2

Fogyókura és diéta kategória

Cimkék

Hozzászólok