Fogyókura és diéta

Fogyókúra birodalom

A radikális fogyókúrából hízókúra lesz?

m%C3%A9rleg A radikális fogyókúrából hízókúra lesz?

mérlegelés...

A radikális jellegű (azaz a vég nélküli koplaláson alapuló) fogyókúrák többsége alapvetően kudarcra van ítélve. Hogy miért? A tilosnak számító evés következtében stresszhelyzet jön létre, amely a vércukor-szintet növeli. Utóbbi pedig – ha tetszik, ha nem – még nagyobb étvágyat gerjeszt, s máris a további hízásnál tartunk…
A diétával járó stressz sokak számára ismerős: „túl kövér vagy, ha így folytatod, menthetetlenül elhízol” vagy: „ha ezt is megeszed, az életben nem fogsz lefogyni…” Ilyen és hasonló mondatok nem csak az ismerősök szájából hangoznak el, hanem magunknak is hasonlókat mormogunk. Ám – tudományos kutatások eredményei szerint is – hatékonyan lefogyni nem éhezéssel, hanem az étkezési szokások gyökeres átalakításával lehet.

Ha mindehhez még elegendő mennyiségű testmozgás is társul, garantált a siker. A probléma azonban ott kezdődik, hogy a többség az egészséges táplálkozást úgy fogja fel, hogy az egyes ennivalókat a „megengedett” és a „tilos” kategóriába sorolja be.

Ám amikor tucatjára villan fel lelki szemeink előtt a „megkóstolnám, de nem szabad” feliratú lámpa, és minden egyes étkezés után a mérlegen kötünk ki, akkor nagyon hamar felüti fejét a fogyókúra-stressz, amely kezdeti motivációnkat nagyon gyorsan kudarcélménnyé változtathatja.

A Német Táplálkozásterápia és –prevenciós Társaság megállapítása szerint a fogyókúra idején fellépő stressz azt eredményezi, hogy a szervezet a kortizol nevű hormon termelésébe kezd, amely nem marad következmények nélkül.

A radikális fogyókúrából hízókúra lesz?
A pszichés feszültség úgy hat a vércukor-szintre, mint egy nagy adag édesség: beindul az inzulin-termelődés, és az annak eredményeként tapasztalható farkaséhségnek már szinte lehetetlen ellenállni. Így az esetek többségében a radikális fogyókúrák akaratlanul is hízókúrába csapnak át…

A stressz megfelelő kezelése nem csak a mindennapi életben és a munkahelyeken nagyon fontos, hanem a táplálkozás során is döntő jelentőségű.

Nem csak az fontos, hogy mi kerül a tányérra, hanem az is legalább ennyire lényeges, hogy azt hogyan fogyasztjuk el.

E mentalitás kialakítása növeli a fogyókúra sikerének esélyét, hiszen sokkal könnyebb úgy ebédelni, hogy jól érezzük magunkat, mintsem hogy minden csak a tiltásokról szól.

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy annak a számára, aki egészségesen táplálkozik és sportol is, apróbb „bűnbeesések” is megengedettek – egy kis édesség formájában.

A kisebb mennyiségű és ritkább időzítésű csokoládé ugyanis jóval kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a drasztikus diéta hirtelen felrúgása, és az ebből következő mértéktelen habzsolás…

(WEBBeteg – K.J.)

forrás: http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=47&menu=eletmod&news_id=6401&cim=Nem-jo-a-radikalis-fogyokura

Fogyókura és diéta bejegyzés adatai

Dátum
2009 november 21.

Fogyókura és diéta cikk beküldő
Admin2

Fogyókura és diéta kategória

Hozzászólok