Fogyókura és diéta

Fogyókúra birodalom

A jó fogyókúra alapjai – mérési lehetőségek

cm A jó fogyókúra alapjai   mérési lehetőségek

mérés

BMI: Megkapjuk, ha a testsúly kg-ban mért tömegét elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével (Body Mass Index /BMI/ = kg/m2). Anélkül, hogy tudományos részletekbe mennénk, az ideális BMI férfiakra 25, nőkre 24 alatt van.
Testtömeg index minősítés

BMI<18,5                   sovány
BMI   18,5-25            Kívánatos testtömeg
BMI 25-29,9              I. fokú elhízás
BMI 30-39,9             II. fokú elhízás
BMI 40 és felette     III. fokú-morbid- elhízás

Minnél magasabb kategóriába tartozik valaki annál nagyobb veszélynek teszi ki magát, és rövidíti meg életét, sokszor egy nap alatt másféllel vagy kettővel is!

Testösszetétel mérés:

Nem elég azonban azt tudni, hogy milyen a magasság/súly arány. Mi van akkor, ha ez a súly vízből, vagy izomból áll?? Az egyes emberek testösszetétele nem egyforma. Van aki sokat sportol, és így az izomtömege adja a testsúlya nagy részét. Megint mások soványak ugyan, de a helytelen táplálkozás miatt szervezetükben a zsír/izom arány nem megfelelő. Ezért kortól és nemtől függetlenül (a kismamákat leszámítva) mindenkinek ajánlom, hogy mérje meg a testösszetételét egy arra alkalmas géppel, mely a bioelektromos ellenállást méri. A bioelektromos ellenállás (BIA) elemzése a test szöveteinek ellenállását méri úgy, hogy azokba a vizsgált személy által nem érezhető feszültségű áramot vezet. A vizsgált személy általában mezítláb áll fém lábtámaszokon, kezeiben szintén érintkező elektródák vannak.  Az eljárás körülbelül 5 percet vesz igénybe. Több gyártmány van forgalomban, de talán a legtöbb információt a Bispace által gyártott InBody készülékek nyújtják. Ilyennel nagyobb gyógyszertárakban, szépségszalonokban, de egészség napokon is találkozhatunk. A kapott eredmény akkor pontos, ha étkezés után minimum egy órával vagyunk, vagy étkezés előtt mérjük le magunkat. A gép méri a testsúlyt, a test folyadék tartalmát a profibbak elkülönítik a sejten belüli, sejten kívüli folyadékot, megmondják hogyan oszlik meg a folyadék a testünkben és van e ödémánk. Emellett mérik a zsiradék és izom arányát, a zsíreloszlást (derék/csípő hányados), megmondják, hogy mennyi szervezetünkben az összes zsiradék mennyisége, és mekkora súlya van a zsírmentes testtömegünknek.  Megtudhatjuk azt is, hogy a súlyfeleslegünk hány százaléka izom, és hány százaléka zsír, mennyi az ásványi anyag tartalom a szervezetünkben, tehát milyenek a csontjaink. Kiszámolják a fent említett BMI-t és az alapanyagcserénket és ez ennek megfelelő kalóriaszükségletünket (erről később lesz még szó.)

Derékkörfogat és derék/csípő hányados:

Az elhízásra vonatkozó legegyszerűbb mérés – ami ma már bizonyítottan szoros összefüggést mutat a szív-érrendszeri betegségek előfordulási valószínűségével – a derék körfogat mérés (derékkerület). Mérése az elülső-felső csípőtövis és a legalsó borda közötti távolság felénél történik nyugodt kilégzés utáni állapotban, vízszintes síkban, tehát nem a legjobban behúzódó oldalkontúrok magasságában. Egyszerűbben a derék, a pocak legnagyobb kerületét jelenti ez általában ami a köldök magasságában található. Ha ezen a tájékon nagy a zsírszövet mennyisége, akkor a zsigerek között is sok zsiradék halmozódott fel, ez pedig bizonyítottan növeli az esélyét a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának. Ismert szív- agy- perifériás-érbetegség, cukorbetegség, vagy veseelégtelenség esetén  a célérték férfiaknál 94 cm, nőknél 80 cm. Tünetmentes nagykockázatú állapotban lévők esetében férfiaknál 102 cm, nőknél 88 cm! A derék/csípő hányados azt mutatja meg, hogy az egyén elhízása a hasára (alma típusú elhízás) vagy inkább a csípőjére, combra (körte típusú elhízás) lokalizálódik. Az előbbi a férfiakra, így az utóbbi a nőkre jellemző. Alma típusú elhízás esetén a derék/csípő hányados 1-nél nagyobb, míg a körte típusúnál 1-nél kisebb. Megjegyezném, hogy nők esetében a változó kor után a kevert típus is megjelenik, így őket is veszélyeztetheti a fent említett megbetegedés. Amennyiben a derékkörfogat és a csípőkörfogat elosztásával kapott érték meghaladja nők esetében a 0,85-öt, férfiak esetében a 0,9-et, akkor centrális típusú elhízásról, és értelemszerűen fokozott kockázatrólbeszélünk.

Alapanyagcsere:

Megmérhetjük még az alapanyagcserét. Ennek akkor van jelentőssége, valaki sehogyan sem bír lefogyni. Alapanyagcsere fogalma: Alapanyagcserének nevezzük azt a minimálisenergiafogyasztást, amelyet nyugalomban levő, nem alvó, gyógyszeresen nem befolyásolt emberben mérhetünk. Ez általában férfiaknál 70kg esetén 1600 nőknél ugyanennyi testsúlynál 1200. A testtömeg növekedésével együtt nő. A yoyo effektus következtében, amiről később írok, akár 800 kalóriára is csökkenhet, ami azt jelenti, hogy alapjáraton ennyit égetünk, a többi bevitt energiából növekszik az úszógumink. Ha valaki 1200 kalóriánál kisebb energiatartalmú értendet tart, bármenyire is körültekintően válogata össze az összetevőket, veszélyezteti az egészségét, emrt biztosan nem tud megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosítanimagának.

írta: Zámbori Zita
forrás: http://www.napidoktor.hu/blog/dietetika-mindenkinek/1878/a-jo-fogyokura-alapjai-meresi-lehetosegek/

Fogyókura és diéta bejegyzés adatai

Dátum
2010 január 20.

Fogyókura és diéta cikk beküldő
Admin2

Fogyókura és diéta kategória

Cimkék

Hozzászólok